Un USR-ist compară situația din Australia cu România: Guvernele de acolo, sponsorizate de companii miniere

Un USR-ist compară situația din Australia cu România: Guvernele de acolo, sponsorizate de companii miniere
Publicat: 05/01/2020, 14:49

„Nu, nu e întâmplător, că printre marii sponsori ai campaniei electorale a conservatorului Scott Morrison s-au numărat industriile extractive, în frunte cu cele ale cărbunelui și gazului. La fel cum nu e întâmplător că guvernele Australiei din ultimele două decenii, sponsorizate de companiile miniere și susținătoare ale mineritului, au negat, în mod constant, și pe plan intern, și pe plan extern, schimbările climatice. Și, la fel de neîntâmplător e faptul că în statul australian Tasmania, guvernul local a depus un proiect legislativ prin care cei care protestează împotriva companiilor miniere ori a tăierii pădurilor riscă să fie trimiși la pușcărie pentru un an și jumătate. Iar în caz de „recidivă”, pot ajunge să facă închisoare pentru 21 de ani. Cam cât pedeapsa maximă pentru crimă sau trafic de droguri, într-o țară în care e abolită pedeapsa cu moartea și cea cu închisoare pe viață! „, a scris Mihai Goțiu, pe Facebook.

El compară politica din Australia cu cea din România, amintind de un proiect legislativ prin care politicienii români voiau să „radă munții și pădurile din Roșia Montană”.

„Australia e la antipozi, dar ce se aseamănă se adună. Am scris, ani la rând, despre sumele colosale (de zeci de milioane de dolari) -investite- în politicienii autohtoni de compania minieră care voia să radă munții și pădurile din Roșia Montană (culmea tupeului, un fost premier care a susținut proiectul, Victor Ponta, vorbește acum despre criza din Australia și despre asumarea luptei împotriva schimbărilor climatice!). Sume și mai mari, de ordinul sutelor de milioane de euro, sunt cele care alimentează, anual, rețelele de corupție care permit tăierile ilegale de păduri din România (mă refer strict la valoarea brută a lemnului furat). Și deloc neglijabile sunt sumele care se învârt în jurul băieților deștepți care bagă râurile pe țeavă”, a subliniat Goțiu.

Senatorul USR precizează că la fel ca în Australia, și în România se invocă faptul că fără minerit și tăierea pădurilor țara nu s-ar putea dezvolta.

„Da, la fel ca în Australia, și în România se invocă faptul că fără minerit, fără agricultură super-intensivă, fără tăierea iresponsabilă a pădurilor ori fără băgarea râurilor pe țeavă, nu ne-am putea dezvolta. Și că cei care luptă pentru mediu și împotriva schimbărilor climatice ar „atenta la bunăstarea românilor”. De parcă ar putea exista bunăstare fără aer curat ori în mijlocul dezastrelor. Și da, România se numără printre țările ai cărei lideri, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, s-au declarat mai degrabă rezervați față de declararea urgenței climatice și a planurilor instituțiilor UE în domeniu, în loc să înțeleagă că acest lucru reprezintă o necesitate, (dar și o oportunitate) și să se concentreze asupra modului în care pot fi atrase fondurile puse la dispoziție pentru aceste planuri”, a mai spus Goțiu.

Totodată, el a subliniat că situația din Australia e un avertisment pentru celalalte state.

„În domeniul schimbărilor climatice nu mai e vreme de concedii de lux. Nici de vacanțe pentru cricket ori la schi. Ce se întâmplă în aceste zile, săptămâni și luni în Australia este unul dintre cele mai tragice avertismente pe care le primim. Atât cu privire la ce înseamnă efectele devastatoare ale schimbărilor climatice, cât și în privința uriașei responsabilități pe care trebuie să și-o asume decidenții politici în acest domeniu. Asta dacă nu vrem să credem teoriile aberante conform cărora, nimic „ieșit din comun” nu se întâmplă în Australia și că tot ar fi, de fapt, doar niște focuri pornite de la incendierea bălegarului”, se mai arată în postarea lui Goțiu de pe Facebook.

Sâmbătă, trei incendii de proporții au ajuns să se unească în regiunea Omeo din statul Victoria, afectând o suprafață de aproximativ 6.000 de hectare, potrivit Departamentului pentru mediu din Gippsland.

În statul vecin New South Wales, un alt incendiu produs în regiunea Wollondilly a orașului Sydney este considerat în continuare „scăpat de sub control”, potrivit departamentului de pompieri din zonă. Incendiile de vegetație au afectat aici o suprafață de 264.000 de hectare în ultimele luni.

Condițiile meteorologice s-au înrăutățit sâmbătă, specialiștii anunțând intensificarea vânturilor și creșterea temperaturilor. „Astăzi este o zi în care pericolul de incendii este de la sever la extrem în multe regiuni”, au anunțat meteorologii.

În Canberra s-au înregistrat temperaturi record pentru ultimii 80 de ani – 44 de grade Celsius sâmbătă după-amiază, potrivit specialiștilor. Iar în suburbia Penrith a fost stabilit un record de temperaturi pentru bazinul Sydney, respectiv 48,9 grade Celsius.

Premierul Scott Morrison a anunțat, sâmbătă, că numărul deceselor la nivel național din sezonul actual de incendii, care a început în septembrie, a ajuns la 23. De asemenea, peste 1.500 de case au fost distruse.

În Victoria a fost declarată stare de dezastru, în New South Wales, stare de urgență, ambele beneficiind de resurse guvernamentale suplimentare pentru a gestiona problema incendiilor de vegetație.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Cazul Cioacă-Elodia. Mama Elodiei a dezvăluit totul după ani de zile: Din păcate...
Cea mai mare frică a lui Ceaușescu. Cum a ajuns să preia puterea totală
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Ce este viciul cardiac, boala cu care a fost diagnosticată Andreea, fiica artistului Igor Cuciuc
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
World of Warcraft, unul dintre cele mai iubite jocuri video din lume, a împlinit 20...